A sajtkészítés első tárgyi bizonyítékát a svájci kőkorszakbeki cölöpépítmények leletei között találták, ám a legtöbb szakember úgy tartja, hogy sajtot a közel-keleten készítettek legelőször, majd a rómaiak is megtanulták és Euópán keresztül terjesztették tudományukat arrafelé, amerre birodalmuk terjedt.

Fertőző vírusok


A tejben található vírusok az emberre nézve esetleges veszélyforrást jelenthetnek. E vírusoknak emberekre gyakorolt egészségkárosító hatása nem bizonyított. E területen az orvostudomány nem rendelkezik megfelelő mennyiségű információval, kutatási anyaggal. Ugyanakkor nyilvánvalóan az emberi szervezetbe bekerülő bármely vírusnak lehetnek a szervezetre kedvezőtlen hatásai, még akkor is ha e vírusok az embert közvetlenül nem betegítik meg.Kérdés, hogy ezen vírusok mennyire képesek átjárni a fajok között.

 Kinek és mikor jutott eszébe először, hogy megfejje a tehenét? Sajnos erre a kínzó kérdésre nem tudjuk a választ, viszont a nagy-britanniai Bristoli Egyetem kutatói már tudják, hol és mikor terjedt először széles körben a tejfogyasztás. Meg fogtok lepődni, nem éppen a mai nagy tejtermelő országok területéről indult ez a szokás…

 A probiotikumok preventív és gyógyító hatásokkal rendelkeznek, melyek kiterjednek az immunreguláción és a bélperisztaltikán kívül az anyagcsere-folyamatok szabályozására is. A probiotikus jótékony baktériumok környezetünk szerves részei, számos élelmiszer alkotóelemei.

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej feldolgozás nélkül (manapság hőkezelve) is fogyasztható, és sokféle termék alapanyaga. 

 Az élelmiszerek választékában a sajt különleges helyet foglal el. Bőségesen tartalmazzák a szervezet részére szükséges fehérjéket, zsírokat ásványi anyagokat, vitaminokat. Különböző sajtot lehet kapni. Az enyhe íztől a fűszeresig pikánsig kenhető lágytól a reszelni való keményig. Nagy választék az energiaszegény sovány sajtoktól a nagy zsírtartalmú tejszínsajtokig.

A sajt és az egészség Szerte a világon sokan szeretjük a sajtot. Fehérjét és a zsírját a szervezet könnyen gyorsan feldolgozza. Bő a sajtválaszték gazdag az ízskálája. Ezért lehetőség nyílik hogy étrendünkben sokoldaluan használjuk.

 Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el.

A tej összetétele


A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
Tejzsír, melyet különválasztva vajként ismerünk. A tejben emulgeálva található.
Tejfehérje: kazein, és savófehérjék

1. oldal / 2

Mit együnk ma?

A hírcsatorna nem található.

Sajtvásárlás

Újpalota piac
Érdeklődés / Rendelésfelvétel
70 500 5239


Szentendre
Bükköspataki piac (Szerda és Szombat)

Szimpla kerti piac (Vasárnap)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Fehér József
30/254-4528


 Csepel piac (Péntek)

Vahot utcai piac (Szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Gyarmati Rudolf 
36/70-311-6088


Hunyadi piac (Péntek, szombat)

Lehel piac (Péntek, szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Zsótér Zsolt
36/30-381-1481


Debrecen
Nagy Mihály kert 57/B
Érdeklődés / Rendelésfelvétel

+36-20-386-8628

Nárcisz Birtok Kézműves Sajtmanufaktura

Magyarország H-4002 Debrecen, Nagy Mihály kert 57/B

 

Mircz Nárcisz
Sajtmester
narcisz@goldweb.hu
+36 20/335-9620 

 

Weboldalunkat eddiglátogató nézte meg. Köszönjük!