A Nárcisz Birtok elkötelezett abban, hogy a "földtől az asztalig" gondolat jegyében az állatokat a legjobb körülmények között tartsa és lehetőség szerint csak a birtokon vagy ellenőrzött, hasonló gondossággal nevelt kecskék tejét használja fel, hiszen csak ebben az esetben lehet felelősséget vállalni az általunk készített kézműves termékekre.

 

Tejelő hasznosítási típusú fajták

Szánentáli

Szánentáli
A fajta bölcsője a svájci Saanen völgy. Ma a világ legismertebb tejhasznú kecskefajtája. Erőteljes, robosztus testalkat jellemzi, szőre rövid, egyöntetűen fehér színű, enyhe sárgás színeződés előfordulhat. Nyugodt vérmérsékletű, a zárt tartást jól viseli. Legeltetéses technológiával is tartható, de igazán magas termelésre intenzív viszonyok között képes. A gödölyék megfelelő nevelés mellett 7-12 hónaposan tenyésztésbe vehetők. Átlagos ellésenkénti szaporulata 1,7. Tejtermelése jó körülmények között, 270-300 napos laktáció alatt elérheti a 800-1000 kg-ot.
 
 

Núbiai

Núbiai
Zairaibi (Egyiptom) és Jumna Pari (India) fajtájú bakoknak angol tejhasznú kecskékkel történt keresztezésével alakították ki a núbiai / anglo-núbiai fajtát. Utóbbi néven csak az eredeti brit vérvonalból származó egyedeket törzskönyvezik. Küllemének fő meghatározója a hosszú lábak, a nagy test, a lelógó, széles fül, és a domború orrcsont. Szőre rövid, színezetére jellemző a vörösesbarna vagy a fekete szín túlsúlya, de a legváltozatosabb színösszetételek fordulhatnak elő. Lehet szarvalt vagy szarvatlan. Tenyésztésbe vételi életkora 10-12 hónap. Jellemző rá a barátságos viselkedés és a kiegyensúlyozottság. Magas környezeti és takarmányozási igényei miatt tartása leginkább intenzív technológiával vagy hobbi állatként javasolt. Tejtermelése jó körülmények között, 300 napos laktáció alatt, elérheti az 1000-1200 kg-ot, tejének zsírtartalma a 4,8%-ot, fehérjetartalma pedig a 3,8%-ot.
 

Alpesi

Alpesi
Eredetileg Svájcból származik, de alpesi néven Franciaországból kiindulva vált világszerte elterjedt kecskefajtává. Finom testfelépítésű, testalakulása kifejezett tejelő jellegre utal. Szőre rövid, leggyakrabban pirított zsemleszínű, a hát felső vonalán fekete. Élénk vérmérséklete miatt a zárt tartást kevésbé tűri. Félintenzív viszonyok között jól bevált, a legeltetéses technológiához megfelelően alkalmazkodik. Megfelelő nevelés mellett 7-12 hónaposan tenyésztésbe vehető. Átlagos ellésenkénti szaporulata: 1,7. Tejtermelése jó körülmények között, 270-300 napos laktáció alatt elérheti az 1000-1200 kg-ot.
 
 

Murcia-granadai kecske

Murcia-granadai kecske
 
 
 

 

 

Hús hasznosítási típusú fajták

Búr

Búr
Dél-afrikai eredetű húshasznú kecskefajta. Nagy testű, izmos állat, szőre rövid, alapszíne fehér, nyaka és feje vörös. Az orrhát hajlott és gyakran hóka, füle hosszú, lelógó. Mindkét nemben szarvalt. Tenyésztésbe vételi életkora 10-12 hónap. Nemi ciklusa aszezonális, nyugodt vérmérsékletű, és kiváló anyai tulajdonságokkal rendelkezik. Legelőre alapozott tartása javasolt. Átlagos ellésenkénti szaporulata 1,8, tejtermelése 300-500 kg. Tömeggyarapodása intenzív, vágási kihozatala 50% fölötti. Húsformái kiválóak, húsa ízletes, zsírszegény. Kitűnő tulajdonságai keresztezésben is jól megjelennek.
 
 

 

 

Őshonos hasznosítási típusú fajták

Magyar parlagi

Magyar parlagi
Ezzel a névvel a népvándorlás korában hazánkba került kecskék küllemi jegyeit részben viselő, a Kárpát-medencében kialakult őshonos fajta egyedeit illetjük. A fajta küllemének egységesítése még folyamatban van, fő meghatározója a kifejlett állatok 10 cm-es, vagy azt meghaladó szőrhosszúsága, amely az egész testet (tincses), illetőleg a bordaívtől hátra eső testrészt (gatyás) borítja, és amely tulajdonságát utódaira örökíti. A barna test sötét hátszíjjal kivételével mindenféle színváltozatban és színösszetételben előfordulhat. Lehet szarvalt vagy szarvatlan, a szarvalt hímivarú egyedeknél a szarv kifelé hajló. Tenyésztésbe vételi életkora 7-12 hónap. Előfordulnak jelentős tejtermelésre képes egyedei, de az elsődleges cél nem a magas tejhozam elérése, hanem a génmegőrzés, szilárd szervezetének és nagy ellenálló képességének megtartása.

 

 

Mit együnk ma?

A hírcsatorna nem található.

Sajtvásárlás

Újpalota piac
Érdeklődés / Rendelésfelvétel
70 500 5239


Szentendre
Bükköspataki piac (Szerda és Szombat)

Szimpla kerti piac (Vasárnap)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Fehér József
30/254-4528


 Csepel piac (Péntek)

Vahot utcai piac (Szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Gyarmati Rudolf 
36/70-311-6088


Hunyadi piac (Péntek, szombat)

Lehel piac (Péntek, szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Zsótér Zsolt
36/30-381-1481


Debrecen
Nagy Mihály kert 57/B
Érdeklődés / Rendelésfelvétel

+36-20-386-8628

Nárcisz Birtok Kézműves Sajtmanufaktura

Magyarország H-4002 Debrecen, Nagy Mihály kert 57/B

 

Mircz Nárcisz
Sajtmester
narcisz@goldweb.hu
+36 20/335-9620 

 

Weboldalunkat eddiglátogató nézte meg. Köszönjük!